Logo_edited_edited_edited_edited.png

Wijndomein Saffelberg

Het Pajottenland krijgt er een kasteeldomein met een wijngaard bij!

Het is de gewoonste zaak in Frankrijk, maar ook in Vlaanderen ontstaan nieuwe wijndomeinen.  In het Pajottenland had enkel het Kasteel van Gaasbeek een kleine wijngaard op de helling van de vijver naar de kasteelmuur. Napoleon vond immers dat enkel in Frankrijk goede wijn kon worden gemaakt en tijdens zijn bezetting werden wijngaarden in noordelijke gebieden gerooid.

 

Ondertussen zijn we ruim 200 jaar verder. Mede door de klimaatverandering zijn we er in België in geslaagd om aan wijnbouw te doen. Deze Belgische wijn kan zijn mannetje staan tussen het buitenlands wijnaanbod. Een vijftal jaar geleden hebben we kennis gemaakt met twee lokale wijnbouwers die in de onmiddellijke omgeving van het Kasteel van Saffelberg een kleine wijngaard beheren. We waren erg onder de indruk van hun wijnen en hebben hun voorbeeld gevolgd: in 2017 werd een wijngaard aangelegd rechtover het restaurant Popelier te Gooik in de schaduw van het Kasteel van Saffelberg.

Ons uitgangspunt was het perceel te beplanten met stokken die zo biologisch mogelijk druiven kunnen voortbrengen. Sinds dit jaar maken we wijnen die perfect aansluiten met wat we willen bereiken: aantrekkelijke frisse wijnen met gebalanceerde zuren binnen een elegante structuur. We doen dit met drie verschillende soorten wijnstokken: Johanniter (1200 stokken), Souvigner Gris en Monarch (telkens 450 stokken). Relatief onbekende rassen bij wijndrinkers maar in onze streek en klimaat de beste keuze om wijn te maken die past binnen onze filosofie: milieuvriendelijke stokken met een grote resistentie tegen alle vormen van meeldauw. Met deze druiven produceren we sinds dit jaar heerlijke stille wijnen in het Pajottenland.

De wijngaard wordt manueel en met liefde onderhouden zonder gebruik van herbiciden en insecticiden. Fungiciden worden enkel gebruikt bij infectiedruk die door de keuze van resistente stokken een fractie bedraagt van de traditionele rassen. We hebben bewust voor een kleine wijngaard gekozen waardoor we in staat zijn deze perfect te onderhouden.  Het verhaal van elke goede wijn wordt immers geschreven in de wijngaard! Na de oogst in september en in oktober (afhankelijk van het druivenras) wordt in de schuur naast het restaurant de wijn gemaakt met de modernste technieken en apparatuur. Nadien kan de wijn verder rijpen in inox vaten.

Het resultaat van ons verhaal kan u vanaf juni 2021 proeven in het restaurant Popelier waar buiten de ‘meat’ nu ook de ‘wine’ een hoofdrol zal spelen.

 

Het Saffelberg wijnteam

Contact

wijnteam@saffelberg.com

Populierenstraat 8

1755 Gooik

Tel. 02 793 25 50

Thanks for submitting!

Bestellen?

Wens je een paar flessen wijn te bestellen.

 

Neem dan contact op via wijnteam@saffelberg.com of tel. 02 793 25 50.